|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Хто під’їдає щавель і ревінь? «У мене якийсь жук сильно пошкоджує щавель і ревінь. Причому в першого з’їдається все до стебел, навіть на борщ нічого нарвати. А у другого лист розгортається вже мереживним, його обгризають ще в зародку. Як уберегти рослини?» — бідкається Олена Маслова з Боярки, що на Київщині. ЦЕ У ВАС розперезався довгасто-овальний синьо-зелений з металевим полиском жучок — щавлевий листоїд. Шкодочинні як дорослі особини, так і веретеноподібні брудно-жовті личинки. Застосовувати «хімію» на зеленних культурах не бажано, та й дозволених препаратів немає. Тому в хід пускають укривні матеріали. Якщо накинути легкий спанбонд на грядку зі щавлем або ревенем на самому початку вегетації, то не тільки позбудетеся шкідника, а й отримаєте ніжний ранній урожай. Проти личинок молодших поколінь дієві інсектицидні настоянки: тютюнова (400 г стертого на порошок листя настояти в 10 л води, перед обприскуванням додати 40 г мила і розвести у пропорції 1:2) і часникова (500 г зубків розтерти і залити 3 л води, витримати в темному приміщенні 5 діб. Застосовувати 60-100 г настою і 50 г мила на 10 л води). Дасть ефект обпилювання насаджень щавлю та ревеню тютюновим пилом або меленим пекучим перцем. Дорослих жуків, які дуже помітні, як і жовті яйця, відкладені купками на зворотному боці листя, доцільно збирати вручну, складаючи в баночку з крутим соляним розчином. Буває, зі шкідником можна впоратися, просто скосивши сильно уражені рослини і добре посипавши грядку попелом. Версія для друку До списку статтей | ДОМАШНІЙ сир у різних видах супроводжує людину, відколи була приручена худоба. Ми звикли до сиру з коров’ячого молока — без нього важко уявити стіл українця. Але позаяк багато хто, викручуючись у безгрошів’ї, замінив велику Миню на маленьку, себто козу, то й переключився на виготовлення козячого сиру. Нічим не гірший, а деякі великі виробники вважають його «елітнішим». Отож у нашому матеріалі — про технологію виготовлення кисломолочного, а також плавленого сиру типу «Янтар». Також у куточку порушимо тему підживлення винограду. В цій справі важливо не лише внести повноцінне добриво, а й не переборщити. Надто — пташиним послідом, пам’ятаємо ж бо, як від нього все горить. Дехто з читачів, хто не так давно посадив на ділянці деревце, запитує, як сформувати крону, щоб рослина мала міцний «скелет». Розповімо про покрокове створення першого, другого і, якщо знадобиться, третього ярусів.
|