Архів
П’ятниця,
6 жовтня 2017 року

№ 78 (19523)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Зберігаємо насіння правильно

ПЕРЕД закладанням на тривале зберігання обов’язково треба очистити насіння від сміття, відкалібрувати за розміром, підсушити. Для відділення мезги, опушення або шпишачків, а також щоб роз’єднати насінини, що злиплися, його насипають у матерчатий мішечок (на третину об’єму) і перетирають руками. Потім занурюють у 5%-й розчин кухонної солі (5 г на 100 г води), перемішують, дають відстоятися, промивають у холодній воді й підсушують.

Для відокремлення насіння гороху, пошкодженого брухусом, а квасолі — квасолевою зернівкою, готують 35%-й розчин аміачної селітри. Насіння зі шкідниками спливає.

Посівний матеріал капусти просіюють крізь решето з чарунками діаметром 1,5 мм, а редиски, редьки і дайкона — 2 — 2,5 см. У деяких видів капусти насіння дрібніше за 1,5 см, а в посушливі роки воно завжди формується дрібним. Тоді треба взяти решето з чарунками меншого розміру. Все дрібне насіння викидають, а решту калібрують у соляному розчині, при цьому насіння, що спливло, плюскле, а також сміття зливають разом із розчином, а те, що осіло, промивають чистою водою і просушують за температури 25ОС, розклавши тонким шаром на тканині.

Насіння перцю перебирають вручну, відокремлюючи дрібне і погано пофарбоване. Посівний матеріал кропу, салату, пастернаку звільняють від сміття, провіюючи його на вітрі або з допомогою вентилятора. Супліддя столових буряків очищають на похилій дошці, на яку наклеєна ворсиста тканина: сміття затримується, а насіння скочується.

Насіння більшості овочевих культур повинно мати вологість не більше 9%, особливо якщо воно розфасоване у пакетики. Визначити без приладу вологість посівного матеріалу помідорів, огірків, перцю можна, розламавши насінину. Якщо це не вдається, тобто вона лише згинається, значить, вологість вище норми.

Посівні якості зберігаються краще, якщо насіння тримати при температурі від 0 до 5ОС і постійній вологості повітря не більш як 55%. Але такі умови створити не так просто. Тому при звичайному зберіганні насіння в паперових пакетиках або матер’яних мішечках важливо стежити, щоб не було різких коливань температури і вологості.

Якщо насіння добре просушене (до 7%), то його можна зберігати в герметичній упаковці — скляних банках, пляшках, поліетиленових пакетах. Причому в такій тарі особливо цінні сорти досить довго (до 10 років і більше) тримають у погребі або морозильній камері холодильника.

Версія для друку          До списку статтей

ЗАГАЛЬНОВІДОМО, що фруктові дерева садять або навесні, або восени. І якщо вишня і слива «любить» весну, то для яблунь і груш сприятливіший осінній період. Головне не запізнитися, зробити це під час опадання листя з дерев чи відразу після листопаду. Правильно підготувавши посадкову яму та «комфортно» розмістивши в ній саджанець, ви виконаєте одну з основних умов для безперервного розвитку і рясного плодоношення дерева. Адже фруктові ростуть на одному місці десятки років, і якщо ви не матимете належної віддачі від них, то потім задумаєтесь, а чи все було зроблено як слід. Щоб не припуститись помилок при садінні, уважно прочитайте матеріал у наступному «ДГ».

Тільки й чути нарікання на захмарні ціни на продукти, зокрема твердий сир. Але ж хіба українська господиня не знайде виходу із ситуації? Раніше лише плавлений сир виготовляли в домашній умовах, а тепер ширяться рецепти і твердого. Було б тільки молоко та бажання. Й час нині сприятливий — молоко переважно високої жирності. А ми вам допоможемо, надрукувавши загалом нескладні технології варіння сиру. Подамо й рецепти таких популярних марок, як моцарелла, адигейський. З додаткових складників — в основному те, що знайдеться вдома.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове