|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Чому гинуть кімнатні троянди «Я дуже люблю троянди і періодично купую квітуючі екземпляри в горщиках (як правило, імпортні). Але жодна з них надовго в мене не прижилася. Може, підкажете, як зберегти рослини»,— просить Катерина Біленко з Жашкова, що на Черкащині. КІМНАТНІ імпортні трояндочки, які ми купуємо чи дарують друзі, вирощують у чистому торфі або іншому легкому пухкому наповнювачі, в якому обмаль поживних речовин. Удобрюють спеціальним розчином (склад його фірми-продавці тримають у секреті), щоб вони добре росли і цвіли. Коли така квітка з’являється у нас удома, ми починаємо її поливати, торф швидко закисає, що сприяє розвитку грибних інфекцій, і рослина гине. Трояндочку за теплої пори краще відразу акуратно висадити в саду (способом перевалки) у родючий легкий грунт (обов’язково притінити за сонячної погоди). Для кращого вкорінення слід поливати і обприскувати біорегуляторами і стимуляторами росту (Епін, Циркон, Сілк, Корневін тощо). Якщо такої можливості немає, то аналогічним способом треба «переселити» рослину в трохи більший горщик з гарним дренажем і родючим ґрунтом. При цьому не забувайте, що надмірний полив троянд може стати причиною грибкової інфекції. Для профілактики рослини рекомендується застосовувати фітоспорин, для підтримання життєвих сил — біорегулятори. Тоді є шанс зберегти улюбленицю. Завжди намагайтеся щойно куплену рослину відразу ж розмножити живцями — багато сортів троянд добре живцюються. Квіти, вирощені з такого живця, більш життєздатні. На жаль, технологія фірм-виробників розрахована на те, що троянди, вирощені на поживному розчині, «одноразові» — такий собі букет у горщику. Але багато квітникарів уже навчилися подовжувати їм життя і роками вирощують мініатюрні троянди вдома і в саду. Версія для друку До списку статтей | ЗАГАЛЬНОВІДОМО, що фруктові дерева садять або навесні, або восени. І якщо вишня і слива «любить» весну, то для яблунь і груш сприятливіший осінній період. Головне не запізнитися, зробити це під час опадання листя з дерев чи відразу після листопаду. Правильно підготувавши посадкову яму та «комфортно» розмістивши в ній саджанець, ви виконаєте одну з основних умов для безперервного розвитку і рясного плодоношення дерева. Адже фруктові ростуть на одному місці десятки років, і якщо ви не матимете належної віддачі від них, то потім задумаєтесь, а чи все було зроблено як слід. Щоб не припуститись помилок при садінні, уважно прочитайте матеріал у наступному «ДГ». Тільки й чути нарікання на захмарні ціни на продукти, зокрема твердий сир. Але ж хіба українська господиня не знайде виходу із ситуації? Раніше лише плавлений сир виготовляли в домашній умовах, а тепер ширяться рецепти і твердого. Було б тільки молоко та бажання. Й час нині сприятливий — молоко переважно високої жирності. А ми вам допоможемо, надрукувавши загалом нескладні технології варіння сиру. Подамо й рецепти таких популярних марок, як моцарелла, адигейський. З додаткових складників — в основному те, що знайдеться вдома.
|