|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Волоські горіхи хворіють ЦЬОГО року в деяких місцевостях переважна більшість волоських горіхів на деревах почорніла. Навколоплідники міцно тримаються, а всередині зернятка сухі, чорні й неприємно пахнуть. Це означає, що волоські горіхи уражені грибковим захворюванням марсон (антракноз, марсоніоз, плямистість). Відтак урожайність може знизитися на 80-100%. Хвороба шкодить листю, плодам і молодим пагонам дерева. На листках і плодах утворюються бурі плями, які, збільшуючись, зливаються і охоплюють більшу частину органа. Навколоплідник, крім плям, вкривається некротичними тріщинами. Збудник зимує в листках і плодах на землі, в ранах і тріщинах гілок. Листя і плоди є джерелом весняного зараження, тріщини гілок і штамба є основним вогнищем інфекції. Найбільше зараження грибом спостерігається в районах із високою вологістю повітря, з великою кількістю дощових і туманних днів. Сортів, стійких до цього захворювання, практично нема. Восени необхідно збирати і спалювати опале листя і навколоплідники горіха, вирізати сухі гілки, очищати і дезінфікувати штамб та основу скелетних гілок. Ґрунт бажано утримувати в пухкому стані. Як хімічний захід боротьби рекомендується обробка дерева бордоською рідиною або іншими мідевмісними препаратами. Перше обприскування плодоносних дерев роблять тривідсотковим розчином бордоської рідини по бруньках, що розпускаються, а наступні — одновідсотковою бордоською рідиною після появи перших листків, перед цвітінням жіночих квіток. Після цвітіння в дощову погоду дерева обприскують ще два-три рази з інтервалом 10-14 днів. Ефективність обробок підвищується після додавання до рідини при першому обприскуванні одновідсоткового розчину сечовини, а наступних — 0,3-0,4% розчину сечовини. Крім грибкових хвороб, горіхи уражуються бактеріальною плямистістю, яка розповсюджується на плоди, листя і гілки. На плодах спершу з’являються невеликі водянисті плями, які потім чорніють. Бактерії здатні проникати всередину плодів, при цьому ядро розріджується (воно чорніє і набуває неприємних смаку і запаху). Коли шкаралупа горіха починає укріплятися, бактерії вже не можуть проникати всередину. Однак і в цей період вони знижують товарний вигляд горіхів: навколоплідник чорніє, висихає і не відділяється від шкаралупи. Іноді навіть чорніє і руйнується шкаралупа. Бактеріальною плямистістю уражуються і молоді пагони. Дрібні плями світлого кольору з часом чорніють. Кора на пагонах висихає, зморщується, а на другий рік на цьому місці утворюються тріщини і виразки. На здерев’янілі пагони бактерії не впливають. Хімічні заходи боротьби з бактеріальною плямистістю волоських горіхів ті ж, що й проти хвороби марсон. Пагони, уражені бактеріальною плямистістю, слід вирізати і спалювати. Версія для друку До списку статтей | У жовтні достигають лимоноподібні плоди айви. Мабуть, через їх терпкість культура не дістала великого розповсюдження в наших садках. А дарма. Покладеш одну-дві айвички в компот чи будь-яке варення — аромат неймовірний, не кажучи вже про надзвичайну корисність і цілющість. До того ж цінна властивість породи — щорічна щедра врожайність. Розживіться саджанцем, а ми повідаємо особливості агротехніки. Перебираючи картоплю, перед тим як опустити її в погріб, можливо, дехто звернув увагу на дещо видовжені бульби з витягнутим з одного боку кінцем. Начебто просто виродлива форма. Однак це захворювання — готика, або веретеноподібність бульб. Наслідок — суттєвий недобір урожаю. Що з цим робити? Спробуємо дати відповідь. Чи знаєте ви, який запах найупізнаваніший у світі? Смаженої цибулі. Вельми прозаїчно, скажете, а ще як хтось полюбляє похрумтіти сирою цибулькою, хтось і пхекне: ну й тхне. Воно то треба поважати людей і освіжати дихання, але ж цей овоч практично незамінний. Чим цінний і як найдоцільніше використовувати його у стравах — в одному з матеріалів.
|