|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Профілактика в теплиці ПІСЛЯ збирання врожаю в теплиці її потрібно підготувати до наступного сезону. Обробка цієї захисної споруди восени полягає у збиранні рослинних решток, перекопуванні ґрунту та дезінфекції. Культури, вирощувані в теплиці, можуть хворіти через різкі перепади денних і нічних температур, загущені посадки рослин, надмірну вологість ґрунту і повітря, а також унаслідок понаднормового внесення азотних добрив. Якщо не обробити теплицю восени, то огірки і томати можуть уразитися грибними інфекціями, що перезимували, і в наступному сезоні. Для профілактики хвороб слід насамперед зібрати і винести з теплиці всі рослинні рештки. Їх спалюють або закопують якомога глибше. Потім перекопують ґрунт на штик лопати і ретельно вибирають кореневища бур’янів. Грудки землі розбивати і розрівнювати не треба — в них від зимових морозів загинуть багато личинок шкідників і вимерзне насіння бур’янів. Восени в ґрунт слід внести добрива з розрахунку на один квадратний метр по 20-25 г калійних, 30-40 г суперфосфату і 4-6 кг перегною. Плівку з теплиці слід зняти і, якщо вона не дуже пошкоджена й може бути використана наступного сезону, просушити, згорнути і покласти в приміщення на зберігання. Обробка конструкції теплиці восени полягає в дезінфекції дерев’яних стійок 10-процентним розчином мідного купоросу. Металеві частини і дріт слід протерти ганчіркою, змоченою гасом. Теплицю можна обробити і так: обприскати розчином хлорного вапна (400 г на відро води, настояти кілька годин, а потім процідити). Якщо ваша конструкція засклена, то восени всю її і скло зсередини дезінфікують 2-процентним розчином формаліну (на один квадратний метр 1 літр). До переліку робіт з підготовки теплиці до нового сезону можна включити і заготівлю ґрунтових поживних сумішей для вирощування розсади. Суміші можна залишити в теплиці, укривши їх глицею або соломою. Тим самим ви заощадите час для весняних робіт на городі. Версія для друку До списку статтей | У жовтні достигають лимоноподібні плоди айви. Мабуть, через їх терпкість культура не дістала великого розповсюдження в наших садках. А дарма. Покладеш одну-дві айвички в компот чи будь-яке варення — аромат неймовірний, не кажучи вже про надзвичайну корисність і цілющість. До того ж цінна властивість породи — щорічна щедра врожайність. Розживіться саджанцем, а ми повідаємо особливості агротехніки. Перебираючи картоплю, перед тим як опустити її в погріб, можливо, дехто звернув увагу на дещо видовжені бульби з витягнутим з одного боку кінцем. Начебто просто виродлива форма. Однак це захворювання — готика, або веретеноподібність бульб. Наслідок — суттєвий недобір урожаю. Що з цим робити? Спробуємо дати відповідь. Чи знаєте ви, який запах найупізнаваніший у світі? Смаженої цибулі. Вельми прозаїчно, скажете, а ще як хтось полюбляє похрумтіти сирою цибулькою, хтось і пхекне: ну й тхне. Воно то треба поважати людей і освіжати дихання, але ж цей овоч практично незамінний. Чим цінний і як найдоцільніше використовувати його у стравах — в одному з матеріалів.
|