|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей
Як в оранжереї... Людмила ШУНКОВА. м. Іванків Київської області. ОЛЬГА Леонідівна Дудар із села Кухарі, як і більшість представниць прекрасної статі, любить розводити квіти. Серед них і різні види кімнатних рослин. Та найбільше в неї кактусів. Захопилась цими уродженцями далеких країн, розповідає, майже двадцять років тому, коли народився їхній єдиний син Владислав. Придбала тоді кілька штук. Коли зацвіли, стала розводити. З часом — обмінювалась кактусами з такими ж квітникарями. А також купувала чимало нових у магазинах в Іванкові та Києві, замовляла через Інтернет. Нині вже важко порахувати, скільки горщиків із кактусами має господиня. Розміщені вони у всіх кімнатах будинку: на вікнах, на підставках (найкомфортніше почуваються на кухні), — і в гаражі, і на ньому та біля нього — просто на тротуарній плитці. І навіть у палісаднику та на клумбах біля паркану при дорозі. Як це не дивно, поміж ними інші квіти, навіть розкішна орхідея, мають вигляд «бідних сиріт»… — Це тільки в мене, напевно, кактуси ростуть серед полуниці, — жартує Ольга Леонідівна. — Де є вільне місце — там і вони… На роботі в нашої землячки — теж ціле царство квітів. Почесне місце, певна річ, і тут відведене кактусам. Цвітіння у всіх дуже різне: і великі квітки, і багато дрібних. Кольори — теж: жовтий, фіолетовий, синій, білий, червоний, рожевий. І форма всіляка: і круглі, й прямокутні. — Я готова чекати рік, щоб хоч декілька годин милуватися ними (зазвичай кактуси цвітуть до 48 годин), — розповідає кухарська квітникарка. — Коли ми переїхали у власне житло, то відчувала, що без квітів наче чогось не вистачає… А з такою красою тепліше на душі й затишніше в оселі. Один із перших кактусів, який я купила у бабусі на базарі 17 років тому ще за 5 гривень, уже заввишки майже два метри. Є пухнастий, який ніколи не цвіте, а лише щороку збільшується на кілька сантиметрів. Є у Ольги Дудар і екзотичні рослини. Зокрема, маракуя, насіння якої замовляла через інтернет-магазин, та авокадо, після смакування цього грушеподібного плода вирощене з кісточки. Цікавлюсь, чи не обтяжливо доглядати за такою великою кількістю вазонів та насаджень, адже вони потребують неабиякої уваги... — Справа до душі, — говорить співрозмовниця, — не буває обтяжливою. Та й особливої турботи вазони не потребують. Хіба що іноді підживити їх потрібно, а то все — періодичний полив. Води, слава Богу, вистачає. Тут інша турбота: як усі насадження на зиму в оселю занести? Коли сім’я придбала новий телевізор, ледве знайшли йому місце на тумбочці… А один із вазонів так розрісся, що через вхідні двері вже не пройде… Чоловік її, Григорій Васильович, радіє такому захопленню дружини. Разом із сином, зважаючи на майже «оранжерейну» рослинність у дворі та кімнатах, надають їй допомогу в догляді за квітами. А це головне в житті, що тебе розуміють і підтримують. — Коли в родині є любов і злагода, — певна Ольга Леонідівна, — то кожний мій вазончик немов відчуває це: гарно росте і цвіте, щодня радуючи. Версія для друку До списку статтей | МИНУЛИ ті часи, коли скромний із досить дрібними синенькими ягодами виноград ріс далеко не на кожному обійсті (мова передусім про центральні й північні регіони), й таким господарям заздрили і просили лозу для розмноження. Апетит, як то кажуть, приходить під час їди. Власники ділянок хочуть мати все кращі сорти, які б відповідали їхнім смакам і бажанню переробляти сонячну ягоду на вино, соки тощо. Тому в наступному куточку подамо матеріал про живцювання виноградної лози, щоб мати її, «як у сусіда». В цьому ділі необхідно дотримуватись таких правил: належний час заготівлі чубуків, вибір частини куща, яка гарантовано дасть високоякісні саджанці, та власне процес нарізання і зберігання майбутнього посадкового матеріалу. Ще одна стаття буде присвячена тому, як «відірвати від серця» і викинути речі, які захаращують ваш життєвий простір попри те, що ваші руки не торкалися їх роками або й десятиліттями. Йдеться не про дорогі раритети, котрі передасте майбутнім поколінням, а про звичайнісінький непотріб того роду, який і «з’їсти гидко, і викинути шкода». Отже, розпочнемо перед зимою генеральне прибирання.
|