Архів
Вівторок,
14 червня 2022 року

№ 20 (19964)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Який ти чарівний, малиновий рай

МАЛИНА — чи не найулюбленіші ягоди дітлашні, позаяк дуже солодкі, соковиті. А ще з них готують компот, сік, желе, пастилу, сироп, джем, конфітюр, повидло, варення. Останнє досі — неоціненний «бабусин» засіб від застуди. Тому-то практично всі садівники мають або прагнуть мати на власній ділянці малинові насадження.

А чого ж потребує ця загальна улюблениця впродовж вегетації, щоб її ягідне намисто було якомога ряснішим? Узагалі культура невибаглива, здатна рости і давати врожаї навіть у запустінні. Проте якщо за нею правильно доглядати, то вона буде захищена від зараження різними хворобами і щедро родитиме крупні ягоди.

У малини щорічно відбувається заміна старих стебел на молоді. Ось чому вона потребує великої кількості поживних речовин. Звичайно, в ідеалі ще перед садінням ґрунт треба гарненько удобрити, вносячи на 1 м2 10-15 кг органіки, 30-40 г фосфорних і 20-30 г калійних добрив. Але що робити, коли цього не було дотримано? Звичайно, «підгодовувати» кущі, щоб вони не відчували «голоду». Та про все по порядку.

Протягом експлуатації насаджень ґрунт у рядах і міжряддях потрібно утримувати в розпушеному стані, бажано без бур’янів. Обробляють його в ряду, де виростають кореневі паростки та пагони заміщення, на глибину не більше 6-8 см, у міжряддях — до 10 см. Але чим же замінити цей трудомісткий обробіток, який забирає багато сил і на городі? Звичайно, мульчуванням. Доцільно було б замульчувати міжряддя будь-яким придатним матеріалом (соломистий гній, перегній, торф, компост, різана солома, тирса, листя) рано навесні, після першого ж спушування землі, проте не зайве зробити це й нині — тими ж вирваними бур’янами. Користь подвійна: поліпшується водний, повітряний і температурний режими ґрунту, що, певна річ, позитивно позначається на рості й плодоношенні рослин; малина вбирає необхідні елементи з органічних мульчматеріалів. Мінеральна пожива вже не знадобиться, якщо ви замульчували соломистим гноєм чи перегноєм. Майте на увазі, що шар мульчі має бути завтовшки 3-5 см. Утім, ділянки з малиновими насадженнями часто розміщують уздовж стін, парканів, де затінок і затримується волога. Мульчувати такі нема потреби, хіба що з метою живлення.

Влітку під час або після випадання дощів чи при поливі насаджень вносять азотні мінеральні добрива. Норма — від 10 до 15 г діючої речовини на 1 м2. (Фосфорні та калійні добрива потрібні будуть восени). Якщо ви віддаєте перевагу органіці, то ось рецепт розчину для удобрення: на 10 л води — одна лопата коров’ячого гною і 5 г сечовини або селітри.

Коренева система у малини поверхнева, тому вона негативно реагує на брак вологи в ґрунті. Особливо багато її необхідно в період росту пагонів і формування плодів. Найпростіший і найпоширеніший спосіб поливу — по борознах. Їх проробляють на відстані з пів метра вздовж ряду малини на глибину 15-18 см. Після щедрого поливу і підсихання ґрунту борозни негайно зарівнюють, землю розпушують.

Важливим агротехнічним заходом по догляду за малиною є обрізування кущів та створення нормальної загущеності насаджень. На 1 м смуги-стрічки зазвичай залишають 15-20 найкраще розвинених стебел. Після збирання врожаю стебла, що відплодоносили, у серпні-вересні вирізують.

У деяких сортів малини верхівки пагонів нахиляються донизу, що ускладнює збір урожаю та обробіток ґрунту. Крім того, насадження сильніше затінюються. Аби уникнути цих негативних наслідків, треба облаштувати шпалеру. Тобто — встановити стовпи, на які натягнути два ряди дроту, нижній на висоті 0,6-0,9 м, верхній — на 1,2-1,5 м. Плодоносні пагони до них підв’язують на відстані 7-10 см один від одного.

І ось настає приємний і водночас найбільш трудомісткий кінцевий етап робіт — збирання врожаю. Він триває понад місяць: із кінця червня по серпень. Ягоди слід збирати цілком стиглими через один-два дні. Залежно від призначення і щільності ягід їх зривають без плодоніжки і плодоложа або з ними. Ягоди з плодоніжками і плодоложем менше мнуться, їх можна транспортувати на далекі відстані. Без плодоложа ягоди довго не лежать, тому їх слід реалізувати у день збирання чи переробити в господарстві. Ягоди ліпше збирати зранку, коли підсохне роса, до настання спеки. Для перевезення наступного дня по плоди малини рушають надвечір.

Версія для друку          До списку статтей

ВИ помітили, шановні читачі, що клімат буквально в останні кілька років змінився дивним чином: весни затяжні, не теплі, ночі прохолодні навіть пізньої весни. А це ідеальні умови для розвитку фітофтори, яка робить свою кепську справу на картоплі, малині, суниці, яблунях, а особливо — на наших улюблених томатах. Боротись із фітофторою можна і потрібно. Трохи важче це робити, якщо ви волієте не вдаватися до хімічних засобів захисту. Отже, у ґрунтовній статті розглянемо всі варіанти допомоги рослинам: із застосуванням «хімії», практикуючи сучасніший спосіб — використання біофунгіцидів; народні методи. Як то кажуть, вибирайте із наявного вдома, спроможності купити, а головне — дотримуючись власних принципів.

Як полюбити бур’яни? Саме такий заголовок матиме один із матеріалів майбутнього випуску. Та як цю зелену капость, що не дає випускати сапки з рук, полюбити, здивуєтеся ви. Пускати їх на корисне діло, тоді вам їх... не вистачатиме. Майже з усього виполотого на грядках доцільно робити зелену бродилку, котра вельми прислужиться культурним рослинам. Як же готувати «легкі перекуси», тобто проміжну, але напрочуд ефективну поживу для огірків, помідорів тощо, і поговоримо.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове