Архів
Вівторок,
9 травня 2023 року

№ 19 (20011)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Окремий вимір українського буття

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото автора.

Прямуючи з волонтерською поїзд­кою на схід, зупинилися на горі Крем’янець, що височіє над Ізюмом. В одному з репортажів я назвав це місце, де ще доісторичні люди добували собі кремінь, із якого потім робили чи то знаряддя праці, чи зброю, воротами в інший світ. Бо й, справді, війна на Донбасі — це окремий вимір буття, не занурившись у який, багато чого не зрозумієш у сьогоденні України.

ДЕХТО називає Крем’янець місцем сили. Так чи інакше, щось надприродне, моторошне тут є. А війна ще додала сюди руїн і тривоги. Знаєш же, що наші сапери попрацювали тут, але дивишся під ноги, аби зробити крок...

Прямую до половецьких баб — статуй, які встановлювали на курганах жорстокі тюркські кочові племена. У довколишніх степах їх налічувалися сотні. Коли ці простори розорали, кам’яним бовванам там не знайшлося місця. Отож піщаник, із якого вони витесані, згодився комусь у господарстві, чимало статуй просто розбили, а цих шість привезли в Ізюм. Спершу поставили коло краєзнавчого музею, а потім хтось вирішив затягнути їх на Крем’янець — щоб усі бачили. Отак люди згодом стали думати, буцімто стояли вони тут споконвіку.

Спокій половецьких баб знову був потривожений — цього разу російськими окупантами. Негідники стріляли по людях, котрі приходили на гору, аби вловити сигнал мобільного зв’язку, а вцілили в одну зі статуй. Тепер патріотичні ізюмці чекають, що кам’яні посланці з давніх віків помстяться окупантам і колабораціоністам, яких тут не бракувало, за це. От, мовляв, античний Ахіллес, котрий, за легендою, похований на острові Зміїний, покарав же «руський корабель»... Але відомо, що в богів немає інших можливостей для розплати, аніж здійснити її нашими руками, в які вкладена зброя.

Ще одне місце сили — це наступний пагорб, розрізаний дорогою. Її після Другої світової війни проклали через гору та вимостили каменем німецькі, японські та інші полонені. На самому вершечку височіє хрест, біля якого — Богородиця з покровом. Такий-от релігійний компроміс на сусідніх пагорбах. Ексголова Ізюмської РДА Любов Шамрай якось розповіла мені, що ідея встановити статую Божої Матері виникла не випадково. Весь тодішній район потерпав від пожеж — горіли церкви, ліси... Пані Любові здавалося, що Богородиця, встановлена на противагу ідолам, захистить край. Так чи інакше, білокам’яна скульп­тура вціліла. Навіть синьо-жовтий прапор біля неї ще довго майорів, хоча це місце немилосердно обстрілювали рашисти.

Бомби, які скидали літаки, влучали в готельно-ресторанний комплекс «Сім вітрів» братів Маслових, розташований поруч. Від того закладу росіянці не залишили каменя на камені. Капличці також дуже дісталося.

Чому окупанти націлювали бомби саме сюди, у місцевого краєзнавця Леоніда Щибрі є своя думка. До того ж усе відбувалося на його очах. «Двічі прилітав російський штурмовик бомбити «Сім вітрів», — каже він. — Обстрілювали навіть з установки «Буратіно». Це була помста братам Масловим». Адже власники закладу відомі проукраїнською позицією. 2014 року, під час активної фази війни, звідти велися репортажі Українського телебачення про перебіг подій у Слов’янську, там часто зупинялися військові. У рашистську окупацію прапор України біля «Семи вітрів» протримався аж 33 дні. Кажуть, його здерли зі щогли місцеві колабораціоністи...

В усіх війнах Ізюму та довколишнім селам дуже діставалося. Цього ж разу чи не найбільше. Сотні тіл у братських могилах… Чому ізюмців спіткало таке горе, чом не захистили їх кам’яні символи давньої епохи, містики сперечатимуться ще довго. Хоча, певно, відповіді варто шукати у більш земній площині. Безсумнівно, у трагедії винні вороги — оскаженілі, заздрісні, злостиві, які завжди нас люто ненавиділи. Прийшли вони з «імперії зла», аби всіх знищити... Щоб і духу нашого вільного не лишилося. Бо українці завше їм заважали.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До кінця літа
Читати
Гроші чималі
Читати
Рашизм тепер офіційно
Читати
Запрацював реєстр
Читати
Аферисти активізувалися
Читати
Розширено перелік підстав
Читати
Допомога постраждалим регіонам
Читати
Пільговиків перевели
Читати
Підтримують співробітників
Читати
Чергова горе-втеча
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове