Архів
Вівторок,
9 травня 2023 року

№ 19 (20011)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Небайдужі

Iніціативність дає плоди

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Майже п’ять із половиною мільйонів гривень витратила держава два роки тому на будівництво добротної амбулаторії у Височанській ОТГ Ніжинського району в рамках урядової програми «Доступна медицина». Однак заклад не працював жодного дня, а понад чотири тисячі жителів громади були позбавлені можливості дбати про своє здоров’я.

«ПІД ЛЕЖАЧИЙ камінь вода не тече», — подумала волонтер та активіст із Високого Марина Ярмольчик і взялася за те, що давно мав зробити роздутий штат місцевої влади, — почала домагатись відкриття сімейної амбулаторії. Споруда вже понад два роки стоїть у центрі поруч будівлі сільради. Голова громади Олег Василенко у Високому не живе, приїжджає сюди з Борзни. Розповідають, що часто бачили його на автівці, яку громада отримала в рамках усе тієї ж урядової програми.

Але от що цікаво: автомобіль, який держава закупила в рамках вищезазначеної програми, керівництво громади забрало, а от дороге медичне обладнання — ні. За словами Марини Ярмольчик, воно всі ці роки зберігалося на складах профільного департаменту облдержадміністрації. «Нам обіцяють гінекологічний та стоматологічний кабінети. Не розумію: чому ми повинні все це втрачати?» — дивується жителька Високого. Крім того, благодійники пообіцяли ще й гуманітарну допомогу для амбулаторії.

Таким чином, зробити медицину доступною для 4,4 тисячі жителів громади виявилося дуже просто — потрібне було всього-на-всього бажання.

Марина Ярмольчик буквально за один день «навела мости» і зрушила справу з місця. Насамперед жінка сконтактувала з директором Борзнянського центру первинної медико-санітарної допомоги Сергієм Черновим і поцікавилась, що заважає запустити роботу амбулаторії. «З його слів, проблем особливих нема — треба лишень під’єднати електроенергію, Інтернет і знайти лікаря», — пояснює пані Марина.

Існувала також думка, що амбулаторія не числиться ніде на балансі, та виявилося, що й із цим усе гаразд. «Виявляється, амбулаторія здана в експлуатацію і взята на баланс сільської ради. А не працює через те, що ніхто не набирав медичний персонал. Не було жодного оголошення про вакансію лікаря!» — обурюється активістка.

Як стало відомо, після «чудодійного копняка» адміністративна машина Високого хоч і зі скрипом, але запрацювала. Тепер селяни шукають лікаря, якому обіцяють солідну зарплату — близько 30 тисяч гривень, а громада вже готова надати йому житло.

— Окрім того, до нас можуть приїздити й інші спеціалісти з поліклініки. Закон про амбулаторії все це дозволяє. Питання тільки в тому, який бюджет передбачать наші депутати для медичного обслуговування населення, — пояснює пані Марина. — Я пропоную дещо урізати штат контори й спрямувати гроші в правильне русло — на користь усієї громади.

P.S. Поки верстався номер, стало відомо, що медичне обладнання вже готують до передачі, а у Високому відбувся перший прийом лікаря. «Не треба було допускати недбалого ставлення влади до себе. Уже два роки ми б могли мати свою амбулаторію», — резюмує Марина Ярмольчик.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До кінця літа
Читати
Гроші чималі
Читати
Рашизм тепер офіційно
Читати
Запрацював реєстр
Читати
Аферисти активізувалися
Читати
Розширено перелік підстав
Читати
Допомога постраждалим регіонам
Читати
Пільговиків перевели
Читати
Підтримують співробітників
Читати
Чергова горе-втеча
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове