Архів
Вівторок,
9 травня 2023 року

№ 19 (20011)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Лісового мурчика помітили в Закарпатті

Лариса ПИЛИПЕНКО.

ГЛИБОКИЙ погляд сіро-зеленуватих очей, граційна постава, будь-якої миті готова до карколомного стрибка. Неймовірного забарвлення смугасте створіння зафіксувала фотопастка в Ужанському національному природному парку Закарпаття. Вчені, які моніторять фауну, впізнали кота лісового, занесеного до Червоної книги України. Цей рідкісний представник родини котячих (Felix silvestris) іще в кінці XVIII століття опинився в більшості європейських країн і в Україні на межі зникнення.

Зовні він дуже схожий на свійських. А втім, цей Мурчик не знає диванного способу життя, він самостійний і незалежний, дитя дикої природи. Науковці дослідили, що лісовий кіт селиться поодинці, активний у сутінках та вночі. Теплолюбній тварині до вподоби місця, що добре прогріваються сонцем, з густим травостоєм, старими дуплистими деревами, в чагарнику. Виводкові лігва влаштовує в дуплах дерев, розколинах скель, під купами сушняку і колод. Характерною ознакою, яка відрізняє кота дикого від свійського, є великий хвіст із 4-6 чорними кільцями і тупим кінцем. Дикі кошенята мають очі небесного забарвлення, яке в дорослих стає сірим.

Звичайно, харчується лісовий котик не із супермаркетів, а переважно мишоподібними гризунами, рідше птахами, плазунами.

У лютому-березні вони паруються, тому обходять і мітять великі території в пошуках пари. Дослідники Ужанського національного природного парку вказують на таку цікаву деталь: з’ясувалось, що саме свійські коти становлять небезпеку для існування кота лісового, але не пряму, фізичну, а як виду, — сприяють гібридизації потомства шляхом схрещування в природних умовах. Домашній котик, якого нерідко жорстокі господарі вивозять до лісу, там дичавіє і передає справжнім диким котам не тільки свої гени, а й хвороби, які для них можуть стати смертельними.

В Карпатах найчисельнішою залишилась закарпатська популяція. Останніми роками, радіють біологи, в Україні ареал поширення кота лісового поступово розширюється.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До кінця літа
Читати
Гроші чималі
Читати
Рашизм тепер офіційно
Читати
Запрацював реєстр
Читати
Аферисти активізувалися
Читати
Розширено перелік підстав
Читати
Допомога постраждалим регіонам
Читати
Пільговиків перевели
Читати
Підтримують співробітників
Читати
Чергова горе-втеча
Читати





 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове