Архів
Вівторок,
23 липня 2024 року

№ 30 (20074)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготували
Тетяна РОЗДОБУДЬКО
і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Морква буде солодкою

ЦУКРИСТІСТЬ коренеплодів моркви — один з основних факторів, за якими оцінюють якість урожаю.

Цей показник безпосередньо залежить від ґрунту. Він має бути нейтральним. Якщо ґрунт кислий, виправити ситуацію легко із допомогою вапна. На метр квадратний достатньо 400-500 грамів.

Нейтралізувати кислоту і вирівняти pH землі до 7 можна і попелом, якого для такої ж площі потрібно дві-три склянки.

Підвищити цукристість овочів на понад 50% можливо шляхом підживлення, приготовленого з 2 ст. ложок нітроамофоски та 6-7 кристалів марганцівки, які необхідно розчинити в 10 літрах води.

Використовуйте свіжоприготований розчин для поливу моркви (раз на сім днів протягом двох-трьох тижнів із середини липня до середини серпня).

Перманганат калію допускається замінити деревним попелом. У цьому разі у процесі приготування добрива до розчиненої у воді нітроамофоски слід всипати одну склянку попелу.

Крім того, підвищити солодкість коренеплодів здатна і борна кислота. Достатньо розвести чайну ложку препарату в 10-літровому відрі води та поливати моркв’яні грядки у серпні. Робити це потрібно протягом двох-трьох тижнів з інтервалом п’ять-сім днів.

Важливо: підживлення із борною кислотою можна застосовувати тільки там, де нема підвищеної кислотності.

Версія для друку          До списку статтей

БАГАТО хто із селян вклався грішми і зробив на обійсті таке добро — свердловину. Та з часом це джерело води буде потребувати профілактики, яку не так і легко, але можливо виконати самостійно. Над вирішенням завдання, як очистити свердловину своїми руками, потрібно замислитися, коли вона перестає працювати у звичайному режимі, оскільки з часом відбувається її механічне засмічення різними відкладеннями, піском і мулом. Певна річ, періодично очищати свердловину від мулу та піску, а в деяких випадках і від ґрунту необхідно, оскільки індивідуальних вічних джерел життєдайної вологи не існує. Розповімо, якими способами це можна зробити.

Однією з маловідомих культур, як це не дивно, є ірга. Її плоди розміром і формою подібні до лохини. Смак виразно солодкий, медовий, із приємним ароматом. Ягоди ідеально підходять як для споживання у свіжому вигляді, так і для переробки. То, вочевидь, треба виправляти ситуацію і поселяти цю культуру в наших садках, тим паче, що вона має ще й високі декоративні властивості.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове