|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Літня обрізка смородини ПІСЛЯ збору врожаю чорної смородини привести кущі до ладу важливо, для того аби допомогти рослині накопичити поживні речовини перед періодом спокою. Так буде започаткована підготовка куща до зими. Санітарну обрізку проводять одразу після закінчення плодоношення і збору ягід. Спершу гострим секатором обрізають хворі, пошкоджені, старі товсті пагони, які не зацвітуть наступного року. Їх легко розпізнати за бурим кольором із нальотом. Потім вирізують усі зайві прикореневі пагони всередині куща, а також гілки, що лежать на землі. Потужні однорічні пагони потрібно вкоротити на п’ять-вісім сантиметрів. Завдяки позбавленню від непотрібних гілок смородина спрямує всі сили на закладання бруньок. Це значить, що в майбутньому можна очікувати більш багатого врожаю. Слід видалити і уражене хворобами листя. В чорної смородини його варто обірвати наприкінці літа, тоді як у порічок листя має впасти саме, інакше рослина зазнає стресу. Хороші гілки, що залишилися після обрізки смородини, можна поділити на живці і використовувати для розмноження. Здорове листя майже в усіх рецептах рекомендується додавати в маринади і соління. Версія для друку До списку статтей | БАГАТО хто із селян вклався грішми і зробив на обійсті таке добро — свердловину. Та з часом це джерело води буде потребувати профілактики, яку не так і легко, але можливо виконати самостійно. Над вирішенням завдання, як очистити свердловину своїми руками, потрібно замислитися, коли вона перестає працювати у звичайному режимі, оскільки з часом відбувається її механічне засмічення різними відкладеннями, піском і мулом. Певна річ, періодично очищати свердловину від мулу та піску, а в деяких випадках і від ґрунту необхідно, оскільки індивідуальних вічних джерел життєдайної вологи не існує. Розповімо, якими способами це можна зробити. Однією з маловідомих культур, як це не дивно, є ірга. Її плоди розміром і формою подібні до лохини. Смак виразно солодкий, медовий, із приємним ароматом. Ягоди ідеально підходять як для споживання у свіжому вигляді, так і для переробки. То, вочевидь, треба виправляти ситуацію і поселяти цю культуру в наших садках, тим паче, що вона має ще й високі декоративні властивості.
|